Mestis 2021–2022 – kauden ennakkosuosikit

mestis 2022

Jääkiekkoliiton mestaruussarja Mestis on vuodesta 2000 asti korvannut jääkiekon I-divisioonan ja on maamme toiseksi paras sarjataso heti Liigan jälkeen. Sarja on historiansa aikana tarjonnut katsojille runsaasti viihdyttävää lätkää, pelaajille arvokasta kokemusta ja joukkueille mahdollisuuden nousta yhdeksi Suomen 15:sta Liiga-joukkueesta. Mestis 21 22 ei kuitenkaan tee enää kabinettipäätöksiä joukkueiden sarjanoususta tai hyväksy voittajan liigaosakkeita, ja pitää pääsyn Liigaan ainakin toistaiseksi näitä reittejä pitkin suljettuna.

Nousumahdollisuutta Liigaan ei siis tällä kaudella ole, mutta sarjatason pudotus Suomi-sarjaan häilyy uhkaavana huonoimmin pärjäävien joukkueiden yllä. Mestiksen sijoille 11.−14. jääneet joukkueet pelaavat Suomi-sarjan kahden parhaan joukkueen kanssa siitä, kuka jatkaa peliään seuraavalla kaudella II-divisioonassa. Edellisellä kaudella 2020–21 Mestiksestä ei karsittu yhtään joukkuetta.

Mestiksessä kukin joukkue pelaa yhteensä 52 runkosarjaottelua ja pudotuspelit käydään 10 parhaiten sijoittuneen joukkueen kesken. Suomalaiset jääkiekon ystävät voivat seurata Mestiksen otteluita näkyvät Ruutu-palvelussa maksullisina live-lähetyksinä. 

Ketterä on moninkertainen Jääkiekkoliiton mestaruussarjan voittaja

Mestiksen hallitseva voittaja on edelleen Imatran Ketterä, joka nosti mestaruuspokaalin päänsä päälle jo vuonna 2019. Vuonna 2020 pudotuspelit peruttiin pandemian vuoksi ja Ketterä julistettiin runkosarjan voittajaksi. Vuonna 2021 Ketterä vahvisti asemansa ja nappasi jälleen kultamitalin kotiin.

Vaikka hattutemppu on vaikuttava, ei se vedä vertoja Mikkelin Jukureiden tekemään ennätykseen. Nykyään Liigassa pelaava Jukurit voitto Mestiksen seitsemän kertaa peräkkäin, minkä lisäksi palkintokaappia koristavat neljä hopeaa ja yksi pronssi. Myös muut hyvin menestyneet Mestis-joukkueet Kookoo, Sport ja KalPa ovat nykyään silmällä pidettäviä Liiga-joukkueita. 

Mestis 21 22 joukkueet kokoavat lupaavat pelaajat yhteen

Mestiksen runkosarja alkoi 23. syyskuuta 2021 ja jatkuu aina vuoden 2022 maaliskuuhun saakka. Mukana on nyt 14 joukkuetta ympäri Suomea, kun kauden 2019−2020 päätteeksi sarja kasvoi kahdella joukkueella. 

Mestiksessä pelaa pääosin suomalaisia, vuosina 1990–2000 syntyneitä pelaajia, mutta osa joukkueista on saanut vahvistuksia Venäjältä, Tšekeistä, Yhdysvalloista, Virosta ja Ruotsista.

Mestis 21 22 kaudella mukana ovat:

 • FPS − Forssa
 • Hermes − Kokkola
 • Hokki − Kajaani
 • IPK − Iisalmi
 • Ketterä − Imatra
 • KeuPa HT − Keuruu
 • Kiekko-Espoo − Espoo
 • Kiekko-Pojat − Joensuu
 • Kiekko-Vantaa -Vantaa
 • KOOVEE − Tampere
 • Peliitat − Lahti
 • RoKi − Rovaniemi
 • SaPKo − Savonlinna
 • TUTO − Turku

Ennakkosuosikkina on jälleen Imatran Ketterä, vaikka myös SaPKo on ainakin menneinä vuosina osoittanut olevansa mitaliainesta. KOOVEE ja FPS ovat jo käydyissä peleissä nousseet takaa-ajoasemasta voittoon, ja KOOVEE − Kiekko-Vantaa -ottelussa nähtiin jopa Juho Liuksialan komea hattutemppu. 

Hyvässä vauhdissa ovat myös KeuPa HT, Hokki ja K-Espoo. Kun tilastoja tarkastellaan kuntopuntarin näkökulmasta, TUTO Hockey nousee pistetaulukon kärkeen. Myös RoKi saattaa yllättää ja päästä lähelle mitalisijoja. 

Mestis-joukkueiden sisäisen pistepörssin kärkisijaa pitävä pelaaja tunnistetaan tämän pelin aikana pitämästä kultaiseksi värjätystä kypärästä. Tällä hetkellä se on Ketterän Elmeri Kaksosen päässä, mutta KOOVEE:n Juho Liuksiala väijyy lähellä. Myös Joensuun Kiekko-Pojista löytyy useita kärkisijoille yltäneitä taitavia pelaajia. 

Pudotuspelit erottavat jyvät akanoista

Mestiksen pudotuspelit käynnistyvät niin kutsutulla villikorttikierroksella, joka pelataan paras kolmesta -sarjana maalis- ja huhtikuun vaihteessa. Samaa tyyli jatkuu pudotuspelien puolivälieriin ja välieriin. Mestis-finaalissa joukkueet pelaavat paras viidestä -sarjana. Mestari selviää tuttuun tapaan paras joukkue voittaa -tyyliin ja sijoille 11. –14. jääneet joukkueet päättävät kauden siihen. 

Panokset kovenevat Mestis 21 22 kaudella, sillä kaudella 2022−2023 Mestis-joukkueiden lukumäärä tippuu 14:stä 12:een. Karsintasarja tiputtaa ainakin kaksi joukkuetta Suomi-sarjan puolelle, mutta Mestiksestä lähtöuhan alla on neljä tiimiä. 

Mestiksen tulevaisuudennäkymät

Nousumahdollisuuden puuttuminen saattaa jäytää joidenkin joukkueiden motivaatiota, mutta samalla putoamisuhka tuo sarjaan erilaista jännitettä. Panoksia nostetaan ja pelaajahankinnat on tehty tekemään omasta joukkueesta mahdollisimman vedenpitävä. Vaikka Liiga-paikka jää tällä Mestis 21 22 kaudella haaveeksi, joukkueet tekevät kaikkensa pitääkseen itsensä mukana Suomen toiseksi korkeimmalla kiekkotasolla.

Vanhemmat pelaajat toimivat esimerkkinä nuoremmille kiekkoilijoille ja auttavat heitä kehittämään taitojaan kiekkokaukalon sisä- ja ulkopuolella. Osa nousee Liigaan joukkueiden pelaajavaihdosten kautta, toiset suuntaavat katseensa muihin koviin kiekkomaihin. Esimerkiksi Suomen kiekkotähti Teemu Selänne pelasi uransa alkuaikoina toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Jokereiden paidassa ja sitten Liigassa ennen siirtymistään NLH-, Olympia- ja MM-kentille.

Mestis on tärkeä sarja, mutta sen vetovoima ja maksukyky ovat hiipuneet viimeisten 10 vuoden aikana. Koronapandemia on vaikuttanut negatiivisesti seurojen kukkaroiden nyöreihin, mutta järjestäjät toivovat Mestis 21 22 :n mukanaan tuoman putoamisuhan lisäävän jännitystä läpi koko kauden ja houkuttelevan enemmän katsojia sekä kentille että ruudun ääreen.

Mestis 2021–2022 – kauden ennakkosuosikit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun